Hoe wij werken

Smoel, een eigen gezicht
Smoel is een kunstwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Wil jij iets met kunst doen en laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat je kunt? Dan ben je bij Smoel op de juiste plek. Een open werkplek waar je zo naar binnen kunt stappen, maar gelijktijdig ook een plek waar je je vertrouwd en veilig kunt voelen en waar het persoonlijke contact heel belangrijk wordt gevonden.

Persoonlijke ontwikkeling
Deelnemen aan activiteiten in de samenleving, persoonlijke ontwikkeling en je ontwikkeling als kunstenaar zijn belangrijke onderdelen in het werken bij Smoel. Smoel is een kleinschalig werkproject en wil een plek zijn waar jij je snel thuis zult voelen!

Ontdek je mogelijkheden
Smoel biedt een werkplek waar veel ervaring opgedaan kan worden. Kunstenaars met een verstandelijke beperking zijn bij Smoel dagelijks aan het werk op het gebied van o.a. tekenen, schilderen, graffiti, fotografie en mozaïeken. In het atelier van Smoel kun je onder begeleiding ervaren hoe het is om je eigen kunstwerken te maken of samen een kunstobject vorm te geven. Er wordt uitgegaan van je eigen wensen en mogelijkheden.

Maatwerk
Ook het nemen van eigen initiatief in de alledaagse werkzaamheden zoals huishoudelijke werkzaamheden, het ontvangen van klanten enz. maakt deel uit van je werk bij Smoel. Je leert om te gaan met anderen en opkomen voor jezelf; laat zien wie je bent! In de keuken is er ook de mogelijkheid om te leren koken en te bakken. Smoel is ook een winkel waar klanten verschillende kunstartikelen kunnen kopen of bestellen. We werken ook graag in opdracht om een kunstwerk op maat te maken.

Professionele Begeleiding
Jan Beerda is de initiatiefnemer en het aanspreekpunt van kunstwerkplaats Smoel. Hij is sinds 1980 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en al vele jaren bezig met schilderen en kunst in het algemeen. Hij deelt dit graag met anderen. Zijn schilderijen zijn te zien geweest op diverse exposities in binnen- en buitenland. Naast zijn begeleiding wordt er ondersteuning gegeven via gastlessen, museumbezoek, vakliteratuur, cursussen en activiteiten buiten Smoel. De begeleiding bestaat verder uit een team van vast personeel, vrijwilligers en stagiaires. Tevens is er een orthopedagoge verbonden aan Smoel voor advies.

Erkende Zorginstelling
Smoel Kunstwerkplaats is een AWBZ erkende zorginstelling waar zorg en ondersteuning middels een persoonsgebonden budget (PGB) geboden wordt.

Volop mogelijkheden
Spreekt Smoel je aan? Kom eens langs om kennis te maken. Kun je nog geen definitieve keuze maken? Een periode stage lopen is een mogelijkheid om te zien wat je wilt en wat je kunt.